Amigo Reizen

Vrijheid 131
2320 Hoogstraten

Tel. +3233402858

info@amigoreizen.be

Lic. B2373

Gasthuisstraat 11
2340

Tel. +3214619350

beerse@amigoreizen.be

Lic. B2373

Tips and Trics

Abonneer u op de nieuwsbrief.
Klik hier

Find us on Social Media

instagram

De 14-daagse reis besproken in dit relaas is uitgevoerd door 2 personen in een huurauto. Zij overnachten in luxueuse hotels en lodges. Dit verslagje gaat slechts over een beperkt deel van Zuid-Afrika. Om dit land volledig te ontdekken heb je heel wat meer dan 14 dagen tijd nodig.

zuid afrika map

Zuid-Afrika is een land dat je op heel wat manieren bereizen kan. Luxeueus of eenvoudig, individueel of in groep. Welke manier je ook verkiest, Zuid-Afrika is een prachtig land met een ongelooflijke verscheidenheid. "Ontdek een hele wereld in een land" is de ondertitel van een reisgids over Zuid-Afrika en dat vonden wij geen overdreven uitspraak. Ook leuk is dat er heel wat blanken Afrikaans praten, een mengelmoes van Engels en Nederlands. Hierdoor kan je min of meer in het Nederlands met hen communiceren.

 

Mexico

In het reisverslag dat volgt krijgt u zeker geen totaalbeeld van Mexico. Het gaat enkel over Playa del Carmen en enkele leuke uitstappen daar in de omgeving. Als u er aan denkt om een rondreis door Mexico te maken, passeer dan even langs Amigo Reizen. Katrien en Nele zijn beide al meer dan 10 keer in Mexico geweest en kunnen u dan ook bijstaan met deskundig advies.

map mexico

Pretoria

Nadat wij geland zijn op de vlieghaven van Johannesburg en er onze huurauto hebben opgehaald zijn we doorgereden naar Pretoria, de politieke hoofdstad van Zuid-Afrika. Het is een charmante, niet al te grote stad met enkele interessante bezienswaardigheden. Centraal in de stad ligt "church square", een voetgangersgebied waarbij je het gevoel hebt een paar honderd jaar terug in de tijd te gaan.

Zowel om het monument zelf als uit geschiedkundig oogpunt vonden wij het "Voortrekker monument" interessant. Op 27 marmeren panelen worden de belangrijkste feiten uit de "grote trek" afgebeeld. We beklommen het monument en hadden een prachtig uitzicht.

pretoria voortrekker
pretoria; voortrekker monument

union build aangepast

standbeeld Botha met op achtergrond union build

Een architecturaal hoogstandje vonden wij de "union building":gelegen op een heuvel, met uitzicht op Pretoria. Wel spijtig is dat wij dit gebouw uit veiligheidsoverwegingen enkel aan de buitenkant mochten bezichtigen. Voor het gebouw ligt er een schitterende tuin, aangelegd op verschillende niveau's.

Onze eerste overnachting in Zuid-Afrika had plaats in het romantische Guest House “Illyria House” in Pretoria. We werden er overweldigd door de vriendelijke bediening, het hoge niveau van service en de lekkere keuken. Toen wij de volgende ochtend het Guest House verlieten kwam het hotelpersoneel ons uitwuiven en uitzingen. Wegrijden terwijl een tiental mensen typische Zuid-Afrikaanse liedjes zingen het was een nieuwe ervaring...

De provincie Mpulanga

Autorijden in Zuid-Afrika viel ons echt mee. De wegen zijn er goed en er word geciviliseerd gereden. Waar wij ook reden, we kregen steeds mooie en afwisselende landschappen te zien. Wel probeerden wij uit veiligheidsoverwegingen steeds over dag te rijden.

Onderweg door Zuid-Afrika konden wij lekker eten. Zowel de kwaliteit als de prijs viel ons 100% mee. Een stukje Zuid-Afrikaans vlees smaakt ons inziens heel wat lekkerder en malser dan vlees bij ons.

weg in mpulanga
Mpulanga goede wegen, postkaartuitzichten
blyde river canyon Schitterend om te bekijken en om door te wandelen is het natuurreservaat “Blyde rivier canyon”. We genoten met volle teugen van dit natuurschoon. Donkerrode bergen, kliffen, kronkelende rivieren, groene dalen, antilopen, steenbokken,… voor ons mag dit gebied genomineerd worden als achtste wereldwonder.

We sliepen in deze provincie in “the blue mountain lodge”. Deze lodge is gelegen te midden van een bananenplantage. Persoonlijke service werd er hoog in het vaandel gedragen. Als we na het avondmaal terug naar onze lodge keerden had men de haard aangedaan en rozenblaadjes door de kamer gestrooid.

Blyde rivier canyon

Safari

We wilden in Zuid-Afrika een echte safari doen. Daarom gingen wij niet naar het Krugerpark maar naar een privé-reservaat gelegen naast het Krugerpark: Mala Mala private game reserve.

De safari’s werden er uitgevoerd in open jeeps. Naast de driver reed met de jeep ook altijd een tracker mee, wiens taak het was rond te kijken en te zoeken naar wild.

luipaard

Vlak voor onze eerste safari vroegen wij aan onze driver of hij dacht dat we veel dieren gingen zien. Hij maakte een vergelijking tussen vissen en op safari gaan, in beide gevallen weet je nooit wat het gaat worden.

Wij hadden enorm veel geluk, wij zagen zowat alles wat er qua wilde beesten te zien is in Zuid-Afrika. Zo zagen wij de wereldberoemde “big five”, de 5 (leeuw, olifant, luipaard,buffel, neeushoorn) moeilijkste met de hand te bevechten dieren in Afrika.

zebra
lion kill

Klapstuk van onze safari was een aanval van een leeuw op een hyena. Een heel intense ervaring die ons op dat moment kippenvel en een tot in onze keel bonkend hart bezorgde. De sprong van de leeuw, de dodelijke beet in de nek van de hyena, het geschreeuw van de hyena die zinloos voor zijn leven vechtte, de geur van de adrealine van de door het dolle heen zijnde leeuw. Onbeschrijfbaar! Het tafereel, dat zich slechts op enkele meters van ons afspeelde, ging dagenlang door onze gedachten.

Ondanks dat het safarikamp zich in het midden van de brousse bevond was er toch heel wat luxe aanwezig. Zo hebben wij in het zwembed van het kamp gezwommen terwijl wij inde verte een groep olifanten voorbij zagen trekken.

Een safari is eigenlijk iets dat je volgens ons toch één keer in je leven zou moeten doen. Wat wij op onze safari niet bij hadden en wel leuk is om bij de hand te hebben, is een lijst met de namen van de dieren in het Engels en de vertaling hiervan in het Nederlands (de driver en tracker spreken Engels).

Cape town, Kaapstad

Na nog een tweede safari in Botswana te hebben gedaan, reden wij terug naar Johannesburg voor een binnenlandse vlucht naar Cape town.

In Kaapstad en omgeving is zoveel te zien en te beleven dat wij er zonder ons enig moment te vervelen 14 dagen hadden kunnen blijven. Helaas waren wij er slechts 4 dagen. Hier enkele hoogtepunten.

Tafelberg, heel dikwijls is deze berg in wolken gehuld. Weer hadden wij echter geluk. Er heerste een hittegolf tijdens ons verblijf in Kaapstad zodat er geen wolkje aan de hemel was. Via een kabelbaan waren we op een paar minuutjes op de top van de berg. We kregen een prachtig uitzicht over Kaapstad en omgeving te zien.

Kaap de goede hoop, de plaats waar de Stille en de Atlantische oceaan elkaar treffen. De rit langs de kust van Cape town naar Kaap de goede hoop is uitzonderlijk mooi. Hoge kliffen, kleine baaien, de weerkaatsing van de zon in de wilde branding. De laatste kilometers voor wij aan "Cape Point" kwamen reden wij door een natuurreservaat met prachtige flora.

Wijnhuizen. Vooral het wijnhuis Groot-Constania kon ons bekoren. Heerlijk lunchen in de prachtige tuin van het wijndomein. Door een gids lieten wij ons uitleggen hoe de wijn gemaakt wordt en daarna volgde een degustatie van hun beste wijnen.

Victoria & Alfred Waterfront. Dit aan de haven gelegen gebied is overladen met restaurants, Jazzkroegen en bars. We vonden het dan ook the place to be om s’avonds rond te kuieren.

cape town waterfront table mountain
waterfront met de tafelberg als achtergrond
cape point
kaap de goede hoop
wijnranken zuid afrika
wijnranken in Stellenbosch

 

Voor vertrek: het uitkiezen van rederij, schip, kajuit en bestemming


Net zoals bij hotels heb je bij cruiseschepen een hele waaier van mogelijkheden. Je hebt cruiseschepen die zich specifiek naar een wat jonger publiek richten, op deze schepen heerst er een club-sfeertje en wordt spijs en drank in een “all-in formule” aangeboden.

Er zijn cruises waar schitterende shows te zien zijn. Je hebt cruises die absolute top–gastronomie aanbieden. Op schepen van Britse rederijen is er “high-tea” tijdens de namiddag. Er zijn schepen waar gastsprekers voordrachten geven …

Ook qua inrichting en architectuur zijn er enorme verschillen. Luxueus, trendy en modern of op zijn Amerikaans in Las-Vegas-stijl.

Het spreekt voor zich dat ook de bestemming van de cruise van het grootste belang is. Sommige cruises zijn eerder expeditieschepen en leiden u naar Alaska of Antartica. U kan ook cruisen in Zuid-Europa en dagelijks aan land gaan in een Europese kuststad met heel wat culturele mogelijkheden. Wilt u genieten van zon en natuur dan zijn er voor u cruises in de Caraïben.

eiland cruise

Er zijn nog verschillen … de voertaal aan boord, fooien al dan niet inbegrepen, het al dan niet aanwezig zijn van gala-avonden, het al dan niet onderscheid maken van gasten in standaardkamers en in suites (bijvoorbeeld voor het diner).

Als u er aan denkt op cruise te gaan, raden wij u dan ook ten stelligste aan om bij Amigo Reizen te passeren voor professioneel reisadvies. Zij zoeken samen met u naar de cruise van uw dromen.

 

Net voor het vertrek: de dagen voor het vertrek, het inchecken, de eerste kennismaking met het schip

Onze cruise vertrok vanuit San Juan, de hoofdstad van Puerto-Rico. Gelukkig waren wij al een aantal dagen voor ons vertrek in Puerto-Rico. Zo hadden wij tijdens de cruise geen last meer van een jet-leg en konden wij genieten van dit schitterende eiland. Je vindt er prachtige godverlaten stranden, een qua natuur fantastisch en bergachtig binnenland waar je wondermooie wandelingen kan maken. San-Juan heeft een oude stadskern waar je gezellig kan rondkuieren.

cruise zijkant

Eindelijk was de dag daar: een taxi bracht ons tot aan het schip. Vol bewondering en verwachting stapten wij naar de incheckbalie van ons cruiseschip: de Infinity, een vijfsterrenschip van de van oorsprong Griekse rederij “Celebrity Cruises” .Het inchecken ging snel. Naast informatie over het schip ontvingen wij een soort van plastieken betaalkaart waarmee wij onze eventuele aankopen aan boord konden doen. Met enkel onze handbagage bij ons ( koffers werden later door personeel gebracht) stapten wij aan boord en gingen op zoek naar onze kajuit.

Via één van de liften, kwamen wij op het juiste dek en bereikten wij onze kajuit. Wij hadden gekozen voor een standaardkajuit. In vergelijking met de suites of de penthouses is deze kamer natuurlijk kleiner. Toch had deze kajuit voldoende comfort en ruimte. Er was een douche en een lavabo aanwezig, er waren meer dan voldoende kasten om de kleding van onze 2 grote koffers netjes in weg te bergen. De kajuit was leuk ingericht: modern, gezellig en warm.

We maakten kennis met onze housekeeper en zijn assistent, zij zorgden ervoor dat onze kajuit 2 maal per dag werd opgeruimd.

De eerste uren op ons cruiseschip werden wij overweldigd door de pracht en praal ervan. De infinity is een schip dat de traditionele glamour-inrichting combineert met een hedendaagse look. De bouwheren ervan zijn er wonderwel in geslaagd je een gevoel van ruimte te geven. Zo hebben alle restaurants kamerhoge ramen zodat we tijdens de maaltijden konden genieten van zicht op zee, havens en schitterende idyllische eilanden.

Op het zonnedek met mooie, houten ligstoelen waren 2 zwembaden en 4 bubbelbaden voorzien. Ook binnen was er een zwembad en een moderne fitnesszaal.

 

De rondreis: San Juan - St.Croix - St. Lucia – Barbados – Antigua – St. Thomas – San Juan

Het schip vaarde meestal tijdens de avond en in de nacht zodat we tijdens de ochtend een nieuwe bestemming bereikten. We hadden dan ook een hele voor- en namiddag de tijd om het eiland waar we aan wal gingen te verkennen. Een keer hebben wij een volledige dag op zee gezeten. Ook dit was een heel fijne ervaring: we legden ons in de zon, keken naar eilanden die wij voorbij vaarden en babbelden wat met het personeel en de andere gasten van het schip.

caraibische zee

We konden de eilanden op verschillende manieren bezoeken.: ofwel begeleid en volledig georganiseerd door celebrity cruises ofwel, zoals we het meestal deden, door ons zelf georganiseerd. We spraken een taxichauffeur aan en gingen samen met een aantal andere gasten op pad.Wat we precies tijdens het bezoek van het eiland deden hing van het eiland zelf af. St. Lucia was erg groen en bergachtig dus daar hebben we mooie wandeling gemaakt. Barbados was erg vlak en een echt shopping-paradijs. En St. Thomas … dit eiland had alles en veroverden onze harten. Nooit zo’n mooi en idyllisch strand gezien.

Dagelijks kregen we een krantje met daarin informatie over de activiteiten aan boord en wat uitleg over het eilandje dat je die dag kon bezoeken.

 

Ontbijt, lunch, namiddagsnacks, diner, late night buffet

Op de infinity waren alle maaltijden inbegrepen. Ook voor koffie, thee en water diende niet te worden bijbetaald. Frisdranken en alcoholische dranken waren betalend (behoorlijk duur).

Ontbijt en lunch konden op drie plaatsen worden genuttigd. A la carte in het hoofdrestaurant; wat dacht je van een 5-gangen ontbijt. In het buffetrestaurant gelegen aan het zonnedek, daar konden wij zowel binnen als buiten eten. Een derde mogelijkheid, een dagelijks wijzigend specialiteitenbuffet gelegen aan de Spa, dit is het kuuroord van het schip.

In de namiddag, wanneer we na ons bezoek aan een eiland terug op het schip kwamen konden wij een broodje, pizza, ijs of een wat stevigere maaltijd verorberen in het buffetrestaurant.

Kumar was de naam van onze vaste Indonesische kelner tijdens het diner. Wij hadden er voor gekozen om met zijn tweeën aan tafel te zitten. De meeste andere passagiers tafelden met een aantal te samen.

cruise zijkant

Elke dag konden wij kiezen uit een viertal voorgerechten, soepen, salades, hoofdgerechten en desserten. De uitstekende keuken te samen met de vriendelijke bediening maakten dat elke avond geslaagd was.

We beleefden twee galadiners. Het schitterende kader van het schip verleende zich optimaal voor dergelijke avonden. Passagiers die zich niet zo comfortabel voelden bij deze gelegenheden konden casual gekleed gaan eten in het buffetrestaurant.

Een keer zijn we in het restaurant “SS United States” gaan eten. We genoten van een “dining experience”. In dit restaurant werd aan show-cooking gedaan. Heel wat gerechten werden aan tafel bereid. Onvergetelijk.

Liefhebbers konden rond middernacht hun honger stillen door het late night buffet. Aan ons was het niet besteed.

Vrijheid 131
2320 Hoogstraten

Tel. +3233402858

info@amigoreizen.be

Lic. B2373

Gasthuisstraat 11
2340

Tel. +3214619350

beerse@amigoreizen.be

Lic. B2373

Tips and Trics

Abonneer u op de nieuwsbrief.
Klik hier

Find us on Social Media

instagram